Wednesday, 12 December 2012

Am I 'TTH' ?? (Trying Too HARD)

congrats pada kwn2 yg dah selamat besalin anak pertama,kedua,ketiga dan yg keempat pun ade :)

bnyk betul kwn2 saya yg besalin bulan ni dan bulan 1 thn depan..depa tgh q nak besalin je ni :).

rupanya masa saya tgh operation laparoskopi n dlm tempoh tak dibenarkan utk cuba2 mengandung tu la masing berusaha dgn bersungguh2 ye...hehehhe

sampaikan akak depan umah saya tu pun dah nak deliver. maknanya kat aras tmpt tinggal saya tu, saya n en nixa la yang masih belum ber baby.. ;(

kwn2 lama yg dah 4-5 tahun kawin yg TTC pun dah sampai rezeki depa..waaaaa...

xpela, rezeki masing2 Allah dah tetapkan..bukan apa..cuma sbg seorg TTC-ian tgh menanti bila laaa turn saya pulak.. ;p

utk bulan ni saya 'berehat' dulu utk semua usaha ubat moden..kesian kat badan sendiri xtahan mcm2 ubat n kena cucuk.. lgpun my gynae cuti panjang..biarlah doc pun berehat jugak.. :)

skang ni tgh pk.. tsaya ni TTC (Trying To Conceive) ke TTH (Trying Too HARD)?? mcm dua2 sekali je kan..hehehe

okla,nak try utk tak TTH sangat la lps ni.. (",)

Tuesday, 4 December 2012

Dilema seorang 'TTC'..

sorry la kwn2 ttc sekalian..lama x update sbb minggu lepas pegi ikut en nixa outstation. mood pun takde nak taip entry panjang2..

skang tgh sakit telinga..ada jerawat tumbuh dlm telinga lagi..huwaa..berdenyut2 rase nye.. ;(

hr ni kalo x,  ada appointment dgn doc cantik.tp x g sbb ada keje kena siapkan.

update entry TTC yang latest..

hr tu result ujian allergy dgn doc biduwiyah kat pusrawi buat saya down..

kat result tu tulis hormon lelaki saya bnyk..tp bila tunjuk kat doc cantik, dia kata kalo nak test hormon lelaki tu kena tgk cara lain..ada kelas2 hormon tu..

oleh kerana second try clomid tak berjaya, maka igtkan nak proceed IUI..tapi doc nak cek lagi betul ke tak telur sikit dan sebagainya..nak confirmkan dulu sbb ubat IUI or IVF mahal..doc tak nak membazirsaya kena amik darah lagi utk cek hormon dan kena makan clomid lagi..

huhuhu..rasa tak larat dah nak ulang alik ke hospital amik darah dan sebagainya..bila makan ubat, saya ada side effect pulak dgn ubat hormon..

bukan setakat duphaston..utrogestan,clomid dan asid folik pun jadi punca muka saya tumbuh jerawat2 yg lambat nak surut..rasanya bukan sbb ubat kot..hormon saya yg xbetul rasanya.. ;(

kalau hormon lelaki terlebih, biasanya itu PCOS..tapi saya xde la pulak PCOS..mcm mana tu?

mmg nak teruskan treatment, tp mcm nak rest kejap..sian kat badan tak tahan utk terima ubat2..


****************************

oh ye, hr tu jumpa kwn lama ms sekolah..xla rapat sgt, tp kenal la..dia terkejut tgk tumbesaran saya..opkos la kann..dulu cekeding..hehe..

tapi yg x bestnya dia siap cakap suh kuruskan badan sambil picit2 lemak2 yg riang ria kat badan saya ni..pastu dia bgtau yg hasben dia penah ckp kat dia..'Tolong la jgn GEMUK!'..n hasben dia siap cakap lagi yg tujuan hasben dia kahwin sbb nak dpt anak..

em..motip dia cakap camtu kat org TTC??saba je la kann..

tapi saya tercakap kat dia lepas dia bercerita tu..saya tercakap..

"kesiannya kat ko.."..


oppssss! ;p


bersyukur sgt sbb en nixa terima diri ini seadanya..nasib baik dia jadi suami yg bukan hanya mementingkan paras rupa dan fizikal yg tak kekal tu..

dan nasib baik jugak saya tak dpt suami mcm kwn saya tu..bila pk2 balik, sebenarnya yg plg kesian adalah kat kawan lama saya tu,kannnnnn?



Sunday, 18 November 2012

Utrogestan-Side effect lagi ke ni? ;(

huwaaaaaaaaaaaaaaa.... muka ku naik jerawat bulat2 lagi ;(

hari ni dah hari ke 10 makan Utrogestan..ada lagi 5 hari..muka dah naik bulat2 merah mcm ubat tu jugak..makin lama makin banyak..huhuhu

sebenarnya saya ni allergy duphaston ke or allergy pada ubat yang rangsang hormon progestrone?

hm, kena tnya doc cantik ms next appointment nanti nampaknya..

buat ms ni saya proceed je la nak habiskan ubat tu..

kwn2 opis n kwn2, jgn terkejut kalo tgk muka ku ada 'bulat2 besar' warna merah.. ;(

gambar hiasan

Monday, 5 November 2012

Pengganti Duphaston..-> Utrogestan

tadi follow up dgn doc cantik lagi..buat TVS (scan) mcm biasa dan alhamdulillah doc cantik cakap dinding rahim dah tebal..

bila tgk muka doc mcm gembira je, saya pun rs senang hati la..maksudnya saya serasi la dgn femoston tu..ubat tebalkan dinding rahim..

tapi femoston tu doc suh saya amik yg tulis no 1 je..kirenye yg warna pink jela (refer gambar dlm entri TTC sebelumnya)..makan 1biji pagi dan sebiji malam..pastu 1biji lagi kena masukkan kat 'bawah' time pagi..

tak selesa sgt ubat yg kna masuk2 ni..huhuhu..tp terpaksa la masukkan jugak..kata nak berubat,kannnn :)

yg kelakarnya, dua bijik ubat terjatuh dlm lubang toilet bila saya buang air..lambat betul ubat tu larut ye..dah jatuh xkan nak amik balik..yekk..kekeke

***************************************************

doc tgk telur pulak alhamdulillah yg besar hr tu dah ovulate..ada lagi yg besar, tp xcukup besar sgt la..doc kata kalo dah ovulate telur2 lain tu nanti dah xpakai dah..penat je 'ahkak' ber'telur'..hahahha :D

hari ni hari ke 16..so doc suh saya beli ubat Utrogestan utk kuatkan rahim..rahim saya x cukup kuat kot..ubat ni mahal..sekotak dlm rm130++ kalo beli kat luar..saya kena amik utk 15 hari,so dua kotak..

nasib baik doc suggest suh amik kat doc Wong..dapatla rm156 utk dua kotak..igtkan doc Wong ni kat klinik mana, rupenye kat hospital pantai jugak..bilik B005..

doc adilah kata oleh sbb saya allergy duphaston, maka kena amik la Utrogestan..ubat ni masuk 'bawah' lagi..dua biji setiap pagi dan malam..kalo ditakdirkan saya pregnant, kena amik ubat ni selama 3 bulan (trimester) pertama...wuhuhuhuhuhuhu..

ubat ni GL company tak cover..bayar sdn bhd..pejam mate je la kan..nak buat camane lagi :)

ni la rupe ubat ni..

ni kotak dia..


ni la rupe ubat tu..mcm mana nak masukkan?besar!2 biji pulak tu...mak tolong!

Utrogestan dari tepi..

  

***********************************************

my progress is... kalau hari ke 35 masih belum ABC (Allah Bagi Cuti), kena buat UPT..dan jumpa doc balik after 10 days dr UPT..

tapi kalau ABC, hari ke2 or ke3 dtg follow up balik utk terus ke next step iaitu IUI..

so wait n see je la ape plan Allah utk saya lepas ni..

pada TTC-ian, jgn give up..teruskan berusaha selagi terdaya..

Never CRY before you TRY..

* peace no war (",)

~AxaNixa~


Thursday, 1 November 2012

duphaston oh duphaston..ke femoston?marathon?

saje je merepek buat tajuk entry..hahahhahahha

oklah,sambung update..

last check up dgn doc cantik baru dpt tau yg saya allergy duphaston..

tu psl jerawat besar2 tumbuh bnyk sampai dlm telinga pun ko nak tumbuh!huhuhu..

masa jerawat tumbuh dlm telinga tu saya terkorek telinga n telinga terluka kat bhgn dlm..pastu saluran telinga bengkak n sakit ya amat..pegi Pusrawi doc bagi antibiotik..dah habis antibiotik telinga lagi sblh pulak sakit..jerawat tumbuh kat telinga lain pulak...nasib ada dua telinga je..kalo ada sepuluh telinga?? *pengsannnnnnnnnnn ;p

sebab duphaston la muka habis berjerawat dan berparut.sabo je lah..

doc adilah kate mmg ada kes patient dia allergy dgn duphaston..so nak tak nak saya kena amik ubat yg mahal sket la utk ganti duphaston bila diperlukan..ubat tu pulak GL tak cover.doc kate harga dlm 140 lebih utk dua kotak..

saya on je la..bistu dah allergy duphaston terpaksala cari ubat lain..kang muka dan telingaku bengkak2 lagi.. ;(

pastu doc cantik scan (TVS), tengok telur xbnyk..so kena amik darah utk cek betul ke saya tak bnyk bertelur..hehehe..tapi resultnya blm dpt lagi..sample darah hantar ke singaporeutk di test..tu yg lambat..jauhnye darah saya 'berjalan' ye..sampai singapore dah..belum nak balik msia lagi..haha..

dipendekkan cerita, kena amik clomid utk 5 hari..

********************************************

hari ni jumpa doc cantik lagi..buat TVS..tengok telur satu je besar..doc nak minimum 3,baru chances nak preggy tu ada..pastu dinding rahim xtebal..doc kate effect dr clomid..(baru tau clomid blh nipiskan dinding rahim)

so tadi doc suh makan femoston pulak..utk tebalkan dinding rahim...pastu next week jumpa doc balik..

oh ye..femoston tu sejenis ubat hormon..so GL tak cover..bayarla rm59.80..saya amik kat pusrawi je..kalo kat hospital pantai harga dia rm69.90..

nila femoston..cantik tak?hehehhe

 
 


****************************************

saya dah rindu nak teruskan duty jd 'menteri pelancongan' en nixa..tahun ni tahun yg kitrog plg slow utk aktiviti jalan2 versi bajet sbb bg komitmen kat usaha utk pregnant..saya start dr bulan feb tahun ni..nak setahun jugakkan bila campur kena operate, mgu2 dlm pantang dsbnya..hehehhe

andaikata saya dan en nixa dah sampai ke tahap plg tgi iaitu IVF, dan tak berjaya jugak lagi, kami dorang nak stop dulu kot treatment..

sampai tahap ni pun saya dah rase penat sgt...penat makan ubat,korban masa,cuti en nixa,duit,tenaga,career pun mcm effect sket tahun ni,berat badan naik sbb xboleh exercise/lasak2 sgt..effect ubat..mcm2 dugaan la..

insyaAllah selagi belum cuba sampai habis, saya takkan berenti berusaha dan berdoa..

so sapa yg dah tau mcm mana org2 TTC ni berusaha, jgnla senang2 tanya isu2 sensitif pd org TTC ye..kami dah berusaha, cuma rezeki yang belum tiba..insyaAllah ada..aminn (",)



Sunday, 21 October 2012

i'm ready for the next step!

ade member ckp duphaston tu ubat turunkan darah..ada yg kate ubat kuatkan rahim..so ape lagi..saya pun menggugel..



*********************************************************

*sumber: http://www.ehow.com/facts_5494154_duphaston-side-effects.html

Duphaston Side Effects



Duphaston is a brand of synthetic hormone (dydrogesterone) that is similar to the naturally occurring female steroid hormone progesterone. Progesterone plays an important role in regular menstruation, the development of a healthy uterine lining and maintaining pregnancy. Duphaston is not available in the United States.


  • Uses

    • Duphaston is prescribed for many conditions that may result from progesterone deficiency. It is used for hormone replacement therapy and to treat irregular or painful menstruation, endometriosis, infertility and to help prevent miscarriage.

    Common Side Effects

    • The most common side effects associated with Duphaston include bloating, dizziness, headache and nausea.





        • Contraindications

          • Women should not take Duphaston if they have a history of cardiovascular disease, gallbladder or liver disease, unusual vaginal bleeding or hormonal cancers such as breast or ovarian cancer.

          ***************************************************************

          patutla jerawat tumbuh dimusim hujan..hehehhehhe ;p..

          satu lagi, weight gain? alamak! dah habis makan pun..

          ada yg saya gugel, duphaston ni kalau kita pregnant, akan kuatkan rahim kita..tapi kalau tak pegnant,kita akan period lepas je kita stop makan duphaston..

          so after 3 days taking duphaston, cik puan axa ABC..(Allah Bagi Cuti)..hmm, redha sbb dah agak n dah gugel..sedia maklum akan semua benda yg mungkin akan jadi :)

          esok saya ade appointment dgn dermatologist...sbb slalu sgt allergy kulit..pastu before aidiladha ada appointment dgn doc cantik pulak..

          so.....
          "r u ready for the next step?"

          ....................
          ...................
          ............

          Yes I am!!

          Monday, 15 October 2012

          Kesan sampingan?

          salam geng TTC..

          skang ni tgh makan duphaston dgn asid folik lagi..hasilnya, selera makan sgtlah bertambah dan ntah kenapa jerawat pun tumbuh bagai cendawan di musim hujan (mentangla2 skang dh masuk musim hujan..hehehe)..sejak makan dua ubat ni,saya perasan perubahan plg ketara, jerawat tumbuh beso dan bernanah..sakit wo..sedih je tgk muka sendiri..dahla tgh berjuang abiskan projek utk demo minggu ni..sabo je lah kannnn.. ade ke sesape yg ada kes sama mcm saya ni? lps makan dua ubat hormon, jerawat tumbuh banyak?

          lupe nak bgtau..hr tu ms last check up dgn doc adilah a.k.a doc cantik, saya ada tnya kos sebenar IUI...so kalau kat hospital pantai, kos dlm rm 2500..

          saya belum boleh try lagi IUI ni..ade je halangannya..harap2nya kalau boleh tak payahla kena buat IUI..semua perempuan kalau boleh nak conceive naturally..kannnnn :)..aminnn

          pastu badan dah semakin mok mok..takut nak balik kampung raya haji ni..kang mulut2 laser igt i tgh ngandong pulak..ayoyoyokkk..nak try buat sit up kasik kempis perut, ngeri pulak bila part yg operate hr tu mcm bedenyut2 kat pusat..nak g gym ke or aerobik tak berani pulak sbb mana la tau kot2 'melekat'..dah la susah nak dpt..so nak tak nak bergembira je lah dgn body yg 'solid molid' ni..huhuhuhu ;p

          skang baru nak try makan extra virgin olive oil dlm bentuk kapsul..senang sket nak telan..ada patient doc adilah kata doc suggest suh makan ni..mekasih tau 'sarah', tlg share info kat saya:)..ade org kate jugak, olive oil ni blh kuruskan badan! lagila semangat i nak try! yezza!! ;p

          oh ye, masa 1st period after habis lucrin..en nixa belikan sebijik air kelapa muda..dia suh saya minum sampai habis..dia kata ada kwn dia bg tips..kononnya utk cuci/bersihkan darah kotor dlm bdn..betul ke tak wallahua'lam..saya minum je..dah laki suruh kan..tapi minum mcm nak termuntah la..sbb sebijik kelapa!uhuk...


          tu je kot update utk perjalanan TTC saya buat masa ni..doakan projek saya habis dgn jayanya nye ye..xsabar nak tukar angin... ;(


          Wednesday, 3 October 2012

          Ubat kuatkan rahim?

          Latest appointment dgn doc adilah cuma scan je..doc tengok ada dua telur yg besar tp satu dah ovulate, tinggal kantung je..so doc ckp kalau buat IUI pun skang ni chances rendah je..

          so xjadi lagi buat IUI dan doc bagi ubat kuatkan rahim..duphaston..kena makan 3 biji utk 15 hari..company tak cover..ubat tu sebiji rm3.40 so kalo 3.4 X 45biji ubat = rm153..xjadi beli ubat tu kat Hospital Pantai..saya pegi klinik panel dan dapat free..yeay! alhamdulillah :)

          saya tanya doc..kalo stress effect tak utk pregnant?doc kata affect sbb akan kacau hormon dan telur.. so kena tunggu 15 hari utk go to next step..

          15 hari tu jugak adalah hari-hari saya tgh bz dgn projek..due date nak siapkan projek n present kat users adalah sehari selepas 15 hari tu..huahuahua..

          Saturday, 22 September 2012

          Plan for IUI, TAPI....

          hr tu follow up lagi dgn doc adilah..doc scan mcm biasa dan alhamdulillah xde bleeding dah belakang rahim mcm before laparoskopi hr tu..

          cumanya masa 1st nak period after Lucrin treatment tu period pain la jugak..

          tapi doc kata mcm xsempat je saya nak buat IUI sbb doc nak cuti belajar. bulan 10 baru ada n kena follow up balik..

          so doc bagi clomid dan asid folik..memula igt nak g beli kat farmasi sbb kalo beli kat hospital ni mahal sket..doc adilah kata farmasi yg plg murah harga ubatnya ialah farmasi AA farmasi kat Bangsar..area restoran mahbub..tapi finally decide utk beli je kat farmasi hospital pantai tu (company x cover utk ubat kesuburan).. sebab masa tu takut xsempat masuk opis..saya n en nixa amik halfday je..kesian en nixa cuti dah tgl sikit je utk tahun ni sebab temankan istrinya ni pegi follow up doc..semoga x sia2 la pengorbanan en nixa..aminnn..

          so skang saya kena makan clomid la utk 5 hari n asid folik kena makan sehari sekali..makan time malam je..

          nanti masa next follow up doc tgk mcm mana samaada blh proceed IUI or macam mana..

          mcm2 dugaan nak hujung2 tahun ni...


          *******************************************************************
          pastu tetiba pulak insurans nak terminate polisi saya lepas dpt tau saya ada endo stage 4..alasannya, sebab dah stage 4..kalo stage awal depa boleh accept..ade ke patut..I bayar ontime tau!xpenah skip or lambat!.

          pastu agen insurans saya tlg buat rayuan..so depa xjd nak terminate, cumanya polisi berubah jd insurans tu xcover utk apa2 penyakit berkaitan cyst n endometriosis tp still kena bayar sama jugak..rm150..memula rs mcm bengang la jugak..bukan salah saya pun...mana la tau nak kena penyakit ni..sedih tau..tp last2, accept jela..dah takdir Allah agaknya... :)

          ***********************************************************************

          kdg2 ter pk..berjaya ke usaha saya nak pregnant skang ni..dgn mcm2 keadaan yg memaksa diri utk jd stress..esp kat opis la...

          sib baik en nixa sgt supportive..

          tahun ni betul2 saya fokus utk berubat nak bagi pregnant..hopefully saya berjaya atasi stress dan mcm2 dugaan ni dgn hati yg aman, dgn perasaan yg redha..aminnnnn..

          Sunday, 16 September 2012

          Selepas Lucrin & HSG treatment

          salam geng TTC..

          ramai yg tanya apa latest progress lepas amik Lucrin dan HSG tu.. baiklah..nak jawab satu satu..

          masa first Lucrin injection tu sepatutnya period dtg serentak atau sblm 1st Lucrin..tp my period delay sampai hari ke 18 kalo tak silap..masa ni dah risau pregnant sbb doc adilah kata kalo tgh amik lucrin, x digalakkan pregnant..takut baby cacat..masa tu semua simptom2 org pregnant ada kat saya..

          abis tangan lebam2 buat ujian darah utk cek hormon..dlm rm300 lebih habis rasanya utk blood test tu kalo xsilap..sbb ada beberapa ujian darah lain yg dibuat selain utk cek pregnant ke tak..alhamdulillah masa tu x pregnant..

          masa nak dekat2 lucrin ke 3 pulak saya kena gatal2 kulit..doc kat pusrawi suggest makan EPO (Evening Primerose Oil).. nasib baik baru makan 2 bijik je sbb bila bagitau doc adilah, doc tak kasi makan sbb doc kata kalo org yg ada endometriosis makan EPO, nanti takut jadi lagi teruk..EPO mcm 'makanan' kpd endometriosis.. kussss semangat! manala den tau..huhhu..sib baik tak makan banyak2 lagi, sbb saya gugel2 EPO ni bagus..tak tau pulak xsesuai utk org yg ada endo..skang ni dah takut nak makan apa2 ubat sbb takut ada side effect kat endo..takut endo ni merebak lagi..ngeri..nauzubillah..

          lps buat HSG pulak pegi follow up dgn doc adilah..tiub ok,xsumbat..cumanye adhesion dlm rahim masih ada lagi sbb doc masih boleh nampak dye tu bila dia scan..spttnya dye tu dah hilang..hmmm..

          pastu doc ckp awal bulan 9 akan period setelah sekian lama amik lucrin yg bagi kita tak period..ms ni doc dah tak halang kalo kita plan nak pregnant secara tak yah amik apa2 ubat sbb treatment akan disambung lepas period hari kedua.. doc kata kalo x period dtg jumpa dia 10 hari dr tarikh yg sepatutnya period..

          masa ni dah berdebar dan happy la sebab hari ke 7 masih tak period. terus call hospital pantai buat appointment..tgk2 hari ke 8 period yg pertama dah datang! tetiba terbayang duit melayang2 utk rawatan seterusnya.. ;(

          takpe la, xde rezki..lagipun masa bulan 8 yg teman dpt posa penuh tu teman stress ya amat kat opis..sampai mengalir2 air mata laa..

          oh ye, bulan 8 teman tak period sbb effect lucrin belum habis lagi..alhamdulillah dpt merasa posa penuh.. :)

          mase nak dtg period pertama lepas habis treatment lucrin tu teman rs penat sgt, sedikit moody, sakit mcm period pain tu..1st day period frust sgt..diam dulu, xbgtau en nixa..tido jap n bangun balik sbb skt perut, pastu br bgtau en nixa..pastu terus rs nak nangis :(

          tapi xlama pun nangis..after dah ok en nixa tlg pujuk, trs mcm nothing happen.. terasa kuat, terasa bersemangat, terasa mesti redha..Allah baru uji sikit je..ada org yg lagi hebat ujiannya :)

          utk geng TTC, next treatment after Lucrin n HSG ialah IUI..kalau tiub kome ok..kalo tak berjaya jugak, paling last rasanye IVF kot..huhuhuhu..

          tapi rasanya treatment ni ikut condition pesakit..ikutla doc kome nak bagi treatment apa..

          teman harap teman masih mampu la utk tanggung kos ni..dan harap sgt ianya berjaya...mahaiii oo kos nak dapat anak! ;)

          kalo teman dah tau berapa kos sebenar utk next treatment nanti teman update k.. peace! (",)

          Thursday, 19 July 2012

          SAKIT tak buat HSG??

          sapa yang belum ada baby dan tengah berusaha nak dapat baby mungkin penah buat atau kena buat HSG ni..utk yg belum tau nama penuh HSG ialah Histerosalpingografi..panjang n berbelit kannn nama dia...so kita ingat nama pendek je la..HSG.. :)

          saya penah buat dah kat Klinik Daya masa 1st treatment dgn Doc Hamid. masa tu ya Allah!sakit gila..mcm kena tikam sakitnya tu..(walaupun xpenah kena tikam)..

          so bila doc cantik suh buat HSG lagi sekali sbb nak scan tiub fallopio, saya dah terasa mcm nak nangis sbb igt balik yg dulu tu..huhuhuhu..doc cantik suh buat HSG sbb nak tengok tiub ok ke tak..

          **********************************************************************
          sebelum tu, nak update utk last check up masa amik last injection utk Lucrin..

          masa tu igtkan dah boleh proceed utk pregnant..rupenye lepas je last injection tu doc kata kena tgu period 3minggu dari tarikh last inject!wahhhhhh..lama lagi! ;(

          patutla ada org cakap kawan dia buat operation mcm saya, tapi dah setahun lebih belum dapat baby lagi..rupanya lepas operation tu memang xboleh terus proceed utk pregnant..kena bersihkan dulu sisa2 endometriosis..nak nak pulak utk stage yg dah teruk..

          hasil gugelan pulak, endometriosis ni memang payah nak baik..cara utk hentikan dia adalah pregnant, sbb ms pregnant kita tak period..ataupun menopause..sebab bila dah menopause  mmg tak period..

          harap2 berjaya la pregnant and safely deliver...aminnnn..

          Sumber: http://www.dallasivf.com/diagnostic-testing-dallas-tx/anatomical-evaluation.html


          **************************************************************

          saya buat HSG dgn Doktor Fatimah Yakin, Hospital Tawakal. doc Adilah kata HSG kat hospital tawakal paling murah..rm180..memang betul pun..dulu saya buat kat Klinik Daya, rm190..

          ini pulak pengalaman buat HSG kat hospital Tawakal:

          • buat appointment dulu. saya call no hospital tawakal utk buat appointment. boleh cari kat website hospital tawakal..(sila gugel ;p)
          • sampai hospital nak dekat kol 10am. register kat kaunter Pengimejan Diagnostik.
          • xlama lepas tu ada org panggil nama n kena masuk dlm bilik prosedur. hasben tunggu kat luar. tak boleh masuk
          • ada staff tawakal bagi penerangan pasal HSG, pastu kena salin baju utk x-ray..
          • saya kena baring atas katil besi utk buat x-ray..masa ni sejuk ya amat sbb hujan n bilik tu aircond kuat..
          • depa scan perut jap utk amik gambar before x-ray..bukan amik gambar kita,tapi gambar apa yg nak di scan tula..hehehhe
          • xlama lepas tu doc Fatimah Yakin pun masuk..dlm hati kata,'wahhhh..ranggi la doc ni..' hehehhhee...memang nampak sgt berpengalaman pun doc ni..tetiba rasa confident n comfortable.. :)
          • doc suh angkat kaki n buat pose mcm nak besalin tu pastu doc cakap dia nak masukkan alat tu..
          • mase ni berdebar sbb dah tau alat apa..tapi doc Fatimah ckp jgn stress n jgn keraskan badan..rilekkk je...
          • so 'saya menurut perintah,doc!' ;). saya tak tengok langsung alat2 yg doc guna tu.masa ni mata saya pandang screen je..org penakutla katakan..hehehhe
          • utk hilangkan nervous saya, doc Fatimah ajak besembang pasal Lucrin dan pasal treatment yg saya amik
          • tetiba je doc Fatimah tunjuk kat screen dye yg dia dah inject dlm tiub saya tu..
          • surprisingly memang tak sakit mcm dulu! rasa mcm senak sket je (rs mcm period pain tapi sket) kat ari2..
          • pastu doc suh pusing kanan n pusing kiri utk dia dptkan gambar tiub yg dah ber dye tu..
          • doc Fatimah cakap tiub saya OK..
          • pastu kena tgu dlm keadaan berbaring selama 30 minit utk di scan lagi skali..
          • prosedure habis..
           berbeza betul masa saya buat HSG yang 1st dgn kali ni..alhamdulillah..agaknya cara doc yg buat tu kot yg buat tak sakit..

          so saya rekemen sesapa yg kena buat HSG or nak buat HSG, pegi kat Hospital Tawakal..selain murah, doc yg buat pun sgt OK..xsakit...

          cumanya Hospital Tawakal tak bagi MC..agaknya sbb tak sakit kot..so saya pun amik EL je la..xkuasa nak ke opis sbb dah lewat..hehehhe

          oh ye, lepas buat rawatan ni akan ada bleeding sket..sket je..paling lama 2 hari..kalo lebih dr dua hari sila jumpa doc balik..

          walaupun bleeding, boleh solat tau!jgn xsolat..cuma kena bersihkan dulu dari darah tu n solat mcm biasa..tu bukan darah period..

          ape pun result tu kena tunggu doc cantik explain esok! dan yg plg menggembirakan, insyaAllah saya boleh puasa penuh tahun ni..(yeayyy!!) saya kan tgh amik Lucrin..bila amik Lucrin,kita takkan period..doc cantik cakap period pertama akan dtg lagi 11 minggu dr tarikh last amik Lucrin..so dlm kiraan saya, saya akan period pertengahan bulan 9..

          doa2 kan ye kawan2..(^^,)


          Wednesday, 18 July 2012

          HSG Info

          Apa itu HSG?


          HSG adalah ujian yang digunakan untuk mengesan kesihatan rahim dan salur peranakan. Ia mengunakan teknologi x-ray yang dapat memberikan gambaran bentuk rahim dan salur peranakan. Semasa ujian ini, dye berwarna akan disuntik kedalam rahim dan ia akan mengalir kedalam salur peranakan dan seterusnya kedalam ruang pelvis. HSG akan memberikan maklumat kepada pakar radiologi untuk memastikan samada terdapat kerosakkan pada sistem peranakan anda.

          Apa yang boleh dikesan oleh HSG?

          Secara umumnya, HSG digunakan untuk mengesan ketidaknormalan pada rahim dan salur peranakan. Ia boleh mengesan kerosakan dan penyumbatan pada pada salur peranakan dan juga boleh memberikan maklumat tentang bentuk dan saiz rahim anda. Walaubagaimanapun ia juga boleh mengesan fibroid atau polip dalam rahim dan juga memberi idea tentang kewujudan parut disekitar ruang pelvis

          HSG dan kehamilan

          Disamping berupaya untuk mencari masalah salur peranakan dan rahim, ia juga didapati meninggikan kadar kehamilan bagi sesetengah wanita. HSG kadang-kadang menolong menghilang debu dan penyumbatan tidak serius pada salur peranakan. Ini membolehkan mereka yang mengalami masalah infertili menjadi hamil selepas HSG.

          Prosedur HSG

          1. Anda akan berbaring diatas meja x-ray dengan lutut membengkok keatas.
          2. Spekulum akan diletakan didalam faraj untuk mendedahkan serviks ( pangkal rahim)
          3. Satu tiub plastik akan dimasukkan ke dalam rahim melalui liang serviks.
          4. Dengan perlahan-lahan dye akan disuntik melalui tiub tadi kedalam ruang rahim
          5. Beberapa gambar x-ray akan diambil semasa proses aliran dye tersebut.
          6. Untuk proses terakhir, anda akan di minta untuk mengiring dan gambar x-ray akan diambil sekali lagi.
          Selepas x-ray terakhir diambil, anda akan diminta untuk berbaring selama beberapa minit. Mungkin anda akan terasa sedikit kejang pada perut tetapi tidak lama. Selepas beberapa minit, anda akan diminta untuk menukar pakaian dan keputusan selalunya akan tersedia 15-20min selepas itu.

          ***********************************************************

          sumber dari: http://portal.alamhamil.com/artikel-kehamilan/sukar-hamil6/103-hysterosalpingografi-hsg.html

          Wednesday, 13 June 2012

          Kesan Sampingan 'Lucrin' dan Tanda2 Penuaan?

          saya rase, Lucrin dah lama menunjukkan kesan2 nye..hehehhe..

          bagi yg tak tau Lucrin tu ape, Lucrin ni injection ye...

           atas nasihat doc cantik, saya kena amik 3 bulan sebab plan utk pregnant..kalo xde plan utk pregnant, rasenye kena amik 6 bulan.. ni baru bulan kedua..injection yg last end of June nanti..

          *********************************************

          Apakah Lucrin Depot ?
          Merupakan satu analog GnRH (hormon pelepas gonadotropin) yang amat berkesan untuk rawatan endometriosis. Setelah menjalani terapi selama 6 bulan, didapati 99% pesakit mengalami kesakitan yang semakin berkurangan semasa kedatangan haid. 77% pula melaporkan pengurangan dalam keradangan bahagian pelvik dan 70% lagi melaporkan pengurangan kesakitan pelvik.

          Bilakah kesakitan saya dapat dikurangkan setelah memulakan terapi?
          Kebanyakkan wanita yang menghidapi endometriosis mendapati kesakitan mereka dapat dikurangkan dalam tempoh masa 3 bulan pertama

          Keadaan saya bertambah pulih setelah 3 bulan saya memulakan rawatan Lucrin Depot. Adakah perlu untuk saya meneruskan terapi ini?
          Ya.Adalah penting untuk anda melengkapkan jadual terapi selama 6 bulan, agar anda mendapat kelegaan daripada kesakitan untuk jangkamasa yang panjang. Ini perlu dilakukan walaupun keadaan anda bertambah pulih selepas menjalani terapi untuk 3 bulan

          Adakah saya masih mengalami kedatangan haid semasa menjalani terapi?
          Kebanyakan wanita akan berhenti datang haid semasa terapi. Akan tetapi, terdapat sesetengah wanita mungkin akan mempunyai kedatangan haid yang ringan atau sedikit. Kebanyakannya akan terhenti haid selepas bulan kedua terapi.

          Selepas 2 bulan rawatan Lucrin Depot diberhentikan, kitaran haid akan kembali. Jika ini tidak kembali dalam tempoh 3 bulan, sila hubungi doktor dengan segera

          Bolehkah saya hamil semasa menjalani Lucrin Depot?
          Lucrin Depot bukanlah satu alat atau cara pencegah kehamilan. Ovulasi masih boleh berlaku walaupun anda tidak mengalami kedatangan haid semasa menjalani terapi ini. Persetubuhan tanpa penggunaan sebarang alat mencegah  kehamilan boleh menyebabkan kehamilan. Oleh yang demikian, anda perlu menggunakan alat pencegah kehamilan (bukan hormon) seperti diafragma dengan jeli pencegah kehamilan, kondom atau IUD. Anda perlu memberitahu doktor secepat mungkin sekiranya anda mengesyaki yang anda bermungkinan telah hamil semasa menjalani terapi Lucrin Depot

          Apakah akan terjadi jika saya terlupa mengambil satu suntikan?
          Adalah penting untuk anda mengambil suntikan pada masa yang dijadualkan setiap bulan. Walaubagaimanapun, kelewatan mengambil suntikan untuk beberapa hari tidak sepatutnya menjejaskan anda tetapi kelewatan ini jika terlalu lama boleh mengakibatkan pendarahan atau ovulasi

          Apakah kesan-kesan sampingan yang akan saya alami semasa rawatan?
          Lucrin adalah sama seperti ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat endometriosis, ia akan menyebabkan badan anda berada dalam keadaan seperti keputusan haid untuk sementara waktu. Jadi kesan-kesan sampingan Lucrin Depot adalah mirip keadaan yang akan dilaporkan semasa wanita keputusan haid. Ini termasuk rasa panas bahang, sakit kepala,berhenti kitaran haid dan kekeringan vagina. Kesan-kesan sampingan ini akan hilang sebaik sahaja anda melengkapkan rawatan

          Oleh kerana ubat ini akan menyebabkan saya berada dalam keadaan yang mirip keputusan haid, adakah saya juga akan mengalami kehilangan mineral tulang yang serius?
          Sedikit kehilangan mineral tulang (3.2%) mungkin ubat akan berlaku semasa terapi Lucrin Depot selama 6 bulan. Jumlah tersebut amatlah rendah berbanding dengan wanita yang menyusu bayi mereka dengan susu ibu selama 6 bulan atau lebih.

          Kesan ini hanya sementara dan akan pulih sebaik sahaja anda melengkapkan rawatan

          **************************************************
           
          teringat doc cantik kate before saya amik Lucrin..
           
          doc cantik: lepas ni u akan jadi macam org tua..
           
          saya: ??
           
          skang dah paham kot apa yg doc maksudkan tu..
           
          kesan2 Lucrin kat saya:
          -badan cepat berpeluh2 mcm org baru habis jogging..lagi lagi skang ni musim panas..lagi la laju peluh mengalir..
          -lenguh2 belakang..(terasa mcm sangat makcik2..)
          -cepat rase sensitif dan moody...huhuhuhu ;(
          -pelupa..
          -rasa mcm dah tua sangat, rasa down, rasa stress, rasa nak menangis tiba2, rasa teruk la.. ;(
           
          memang tak nak ikutkan hati, tapi tetap rase jugak! sesapa yg amik injection ni, bersedia la utk jadi tua..
           
          masa ni ter pk, oooo..mcm ni ke org menopos rase..kesiannya..harap2 rasa ni mmg utk sementara je ;p
           
          *nak cepat2 habis rawatan ni..nak concentrate kat matlamat utama pulak..ntah berjaya, ntah idak..Allah je yg tau..kome tlg doa2 kan jugak ye! ;)

          Wednesday, 9 May 2012

          Jawapan kepada pertanyaan selepas Pembedahan Laparoskopi-Endometriosis


          entry ni khas utk org senasib ataupun org yg nak cari info pasal penyakit Endometriosis..

          kalo kome nak tau lagi details ape endometriosis tu, kome boleh pegi kat blog Doktor Adilah kat link ni:

          sgt membantu! :)

          http://dradilah.blogspot.com/search/label/Endometriosis 

          ni saya jawab soklan ada org tanya:

          mcm mana boleh kena endometriosis?
          wallah hu 'alam..tak tau mcm mana boleh kena..sebab period regular..dtg on time.
          tak penah kena period pain yg teruk kecuali period masa mula2 lepas kawin..

          mcm mana boleh tau endometriosis?
          lepas jumpa doc Adilah..sebelum tu penah jumpa 2 org gynae lain, tapi belum dapat detect lagi penyakit tu..may be ms tu awal lagi kot..
          antaranya doc cantik akan suruh buat ujian darah ca 125.. walaubagaimanapun, result yg saya paham, cantik..(maksudnye bukan endo ke?)
          tapi doc suggest buat laparoskopi utk sahkan dan tengok serta betulkan apa yg tak kena lagi..
          lepas operation, result mmg confirm endo!

          ovari kiri ke atas tu kenapa?
           doc kata sebab usus terbelit..agaknye tertarik ovari sekali (assumption saya)..
          saya penah pegi berurut..bidan tu penah urut jiran saya dan kebetulan jiran tu dpt baby..
          saya pun try dgn excited nye..
          tapi bidan tu slalu tekan dekat belah kiri..dia kata nak buat sengkak rahim..
          takut masa tu yg buat usus terbelit dan ovari kiri 'lari' dr tempat asalnya..huhuhu :(
          tapi doc dah betulkan masa operation.
          pesanan: lain org, lain daya tahan badan..masalah pun lain2..nak berurut tu berhati2.. tak semua org sama

           kena berpantang ke lepas operation?
          doc cantik kata makan je apa2..ikut badan tahan ke tak..
          mcm saya, saya tak makan ayam,sebab hr tu makan naik biji2 gatal mcm ada air..terus stop makan ayam..
          pastu saya tak berani nak makan telur takut bernanah..
          yg plg penting, doc cantik tak bagi makan pati gamat ke pati haruan ke..jeli aloevera ke..sebab takut luka tu kering kat luar je tapi kat dlm still xbaik lagi!penting ni!!..kalo nak makan, makan ikan haruan takpe..jgn makan yg pati2 tu..

          kena baring je ke masa berpantang, xboleh buat apa2?
          saya bergerak2 je masa berpantang..cuma tak angkat benda berat2 dan tak banyak sgt bergerak la.nak bagi cepat sembuh..

          berapa lama baru recover sepenuhnya?
          ntah..mcm saya dlm 2-3 minggu kot luka tu bercantum cantik..saya tak makan pun ikan haruan..hehehe

          MC dapat berapa lama?
           ikut apa penyakit kome yg doc jumpa masa operation laparoskopi..ada org seminggu dua dah baik..mcm saya dlm 3-4 minggu..

          Ubat apa yg doc bagi?
          sepanjang MC, saya makan ubat2 ni:
          -Zinnat tablets 250mg (antibiotic)
          -Zithromax tablet (antibiotic)
          -Arcoxia 120mg tablet (ubat ni after operation.utk tahan sakit rasenye.tapi saya makan 3 biji je ubat ni)
          -Vibramycin/Doxycycline 100mg (antibiotic)
          -Metronidazole tablet 200mg (antibiotic)
          - Lucrin injection for 3 months.. (sebulan kena cucuk sekali..)
          -Caltrate 600 (Calcium Dietary Supplement) - ni makan bila dah start 1st injection

          * side effect ubat2 ni saya rase sakit kepala, ngantuk, moody, panas badan (berpeluh2 mcm baru lepas joging), sakit belakang, sakit pinggang, asik lupa (tp yg ni benda2 yg remeh la)...nanti kalo rajin saya nak share info yg saya jumpa pasal Lucrin..






          Tuesday, 17 April 2012

          Detik-detik Pembedahan

          nak cepat2 habis entry ni sebelum saya lupe mcm mana perasaan nak kena bedah..huhu
          benda yg paling saya takut masa nak kena bedah ialah, 'Pengsan tu macam mana?'

          saya tak risaukan macammana doc akan buat operation tu..yg saya risau,'mcm mana pengsan tu ye?'..

          secara jujurnya tak penah pengsan, tak penah masuk wad dan jarang sgt sakit yg kena inject2 ni..demam pun sekali je utk beberapa tahun..huhuhu..

          tiba2 amik keputusan utk operate mestila mcm2 dlm kepala kan...


          **********************************************************
          *sebelum pembedahan*
          dipendekkan cerita, hari pembedahan tu terus register nak masuk wad mcm yg disuruh oleh doc cantik mase follow up sebelumnya..

          dlm kol 9 lebih dah sampai hospital dan terus je admitted..

          pembantu hospital bawak saya n en nixa ke wad dan sampai je wad terus disambut oleh nurse2 dan ada sorang doc yg kebetulan ada dkt kaunter..

          nampak je saya tercangak2 kat situ, doc tu terus tanya, 'ni patient doc Adilah ke?' dan he introduce himself as 'Pakar Bius'!

          terus takut!!! huhuhu..

          nurse suh timbang berat dan amik blood pressure.nurse bagi penerangan pasal bilik dan suh tukar baju utk operation...

          pastu pakar bius tu tadi masuk dan terus cek pernafasan semua..

          masa ni berdebo sgt..asik pk, 'dah nak kena pengsan ke ni???'

          tetibe time tu pulak doc cantik kol pakar bius tu tanya saya dah sampai ke belum..saya dengar pakar bius tu kata kat doc cantik, 'ok, we'll start around 11.30'....

          sejuk2 dah kaki masa ni..elok je pakar bius td kuar, saya baring utk cool down sambil tengok 'Nora Elena'..

          asik tanya en nixa dah pukul bape..huhu..bila en nixa gosok2 kepala saya je terus airmata pun laju je mengalir tetiba..sebak sket sebab takuttttt...tak habis2 baca mcm2 doa yg saya igt..

          tapi kejap je la 'drama neng yatimah' tu..hehe..sbb tak lame pastu 2 org nurse datang nak inject..

          saya disuruh mengiring ke kanan..mase tu sempat tanya..'ni injection yg kasi pengsan tu ke?'..aduyaii..hehhe

          nurse senyum, dia cakap bukan..yg ni utk 'penenang'..dia inject dua kali tapi kat tempat yg lain..

          tak rasa sakit pun sebab teringat kawan pesan..'jgn keraskan badan..'

          lepas je kena inject, terus ngantuk ya amatt... mase ni ter pk, mcm ni kot rase org yg hisap dadah tu..tenanggggggggggggggg je..cuma mata mengantuk rs mcm berat nak buka mata..

          pastu saya sedar deme tarik katil tu utk pegi ke operation theatre..en nixa ikut skali tapi sampai je  ke pintu operation theatre tu en nixa dah tak boleh ikut..deme tutup pintu..

          mase kat dlm bilik ni deme tanya nama saya, operation apa, doc ape..utk confirmkan je kot..pastu tanya ada pakai barang kemas ke tak..dsbnya.. saya sedar lagi masa ni..cuma ngantukkkk..mulut tak habis lagi baca segala jenis doa..

          pastu deme tarik katil tu ke sebelah katil yg muat2 badan saya je..dan saya nampak pakar bius tadi dah standby tepi katil tu..

          elok saya baring je kat katil tu, saya nampak lampu operation (tapi belum dinyalakan) dan pakar bius suh letak tangan kiri kat ada tempat letak tangan..

          saya sempat tanya dia..'tangan kanan nak letak mane..'.. sebab takde tempat letak tangan utk sebelah kanan..

          pakar bius tu jawab..'u letak je mane2..'..

          eh??? kekeke ;p..

          elok je saya letak tangan kiri kat tmpt yg disuruh, pastu tangan kanan saya letak atas perut..

          saya terase panas je kat tangan kiri..tak taula pakar bius gosok dgn apa..tak pandang sebab takmo rasa takut..

          mase ni pulak terase tangan kanan saya diletakkan benda utk nadi tu rasenye..pastu rase cm badan dilekat selotep dan di pasangkan alat ape ntah..yg wayar2 hospital mcm kita tgk cita kat tv tu..

          saya dpt dengar bunyi denyutan jantung saya kot..melalui mesin jangkahayat tu..tak tau apa sebenarnye berlaku masa tu sebab saya tak nak tengok..

          nanti takut melampau2!..

          last ayat yg saya dengar sebelum pengsan..

          pakar bius cakap ' ayoyo u!!'... pastu dgr nurse ckp, 'sorry doctor..sorry..'

          dah saspen dah masa ni..tak taula apa yg nurse tu dah buat... mase ni saya bergantung harap kat Allah je la.. menyerah diri kepada Allah..

          dah tak sedar dah lepas tu....

          *********************************************************

          *selepas pembedahan*

          sedar2 je mcm terdengar bunyi denyutan jantung lagi..pastu nampak samar2 org pakai shower cap (utk operation tu).. mase ni dlm hati dok risau, 'eh, aku tersedar mase deme tengah buat operation ke ni?'

          terus buat2 tido balik sebab takut ya amat..tiba2 nampak pulak kelibat 3 org tak tau sapa (doc kot)..cakap 'operation dah habis..operation dah habis..' depan muka saya..

          pastu tersedar nurse cabut penekup oksigen tu dan terasa perut sedikit pedih..

          masa ni agaknya saya dah sedar la tu..deme tolak kuar dr operation room..

          saya tak rase penat atau sakit sgt..cuma rase mamai dan ngantuk lagi..pastu saya nampak en nixa setia menunggu bila nurse bukak pintu operation room tu..

          terus rase lega sangat dan senyum kat en nixa..

          nurse hantar saya ke wad dan masa tu tgk jam dah pukul 3.30 ptg!..rasenye mase masuk operation theatre td dlm pukul 11.30 pagi..lamanya..huhuhu..

          mungkin operation tu kejap je..dlm bilik operation tu kot yg lama sbb nak tunggu siap semua..

          masa ni tangan kena masuk air agaknya utk neutralkan badan dr dadah tu kot n xmo bagi dehydrated..

          saya hanya dpt minum bila dah pukul 7 mlm...huhu..bayangkan la..dahaganya masa ni..

          masa baru kuar dr operation theatre tu alhamdulillah terus boleh sembang dgn en nixa dan sempat reply SMS member opis..

          sempat tepon mama bagitau baru habis operation..

          mama terkejut ya amat sbb sebenonye saya rahsiakan semua ni dr family..'anak bertuah!'..kata mama..

          hehehhe..memang bertuah pun mama ;)

          **************************************************************

          tu le pengalaman hidup yg mmg sampai bila2 saya tak boleh lupe..

          sekian,

          ~dah habis ;p~

          Pembedahan Laparoskopi

          lupe nak inform..operation ni utk buang endometriosis..



          saya dah buat ujian darah ca125..tapi result dia doc cantik kata result cantik sgt..saya pun xpaham apa maksud 'cantik sangat'..huhuhu

          doc cantik kata mungkin endo peringkat awal ataupun dah lama yg tinggalkan parut..tapi doc cantik tak suka buat assumption..ye le..buatnye assumption tu salah, kan dah takutkan patient pulak kang..

          kalo nak sahkan kena buat operation  'laparoskopi'.. baru boleh tgk betul2 apa masalah sebeno dan betulkan apa yg patut..

          kat bawah ni saya gugel laparoskopi tu ape..kome blh cari jugak kat blog doc adilah, doc hamid arsyat atau doc pakar yg lain..

          ***********************************************


          Laparoskopi


          Laparoskopi merupakan prosedur harian dan memerlukan bius keseluruhan. Insisi sepanjang 0.5 hingga 1.5cm dibuat di bahagian abdomen untuk membolehkan doktor memasukkan teleskop bagi melihat organ dalaman secara langsung. Gas karbon dioksida akan dipam ke dalam abdomen supaya organ-organ tidak melekat antara satu sama lain sekaligus membantu doktor melihat dengan lebih jelas. Gas ini akan dikeluarkan semula selepas prosedur. Tiub fallopian juga akan diuji untuk memastikan ianya tidak tersumbat.
          Semasa prosedur laparoskopi, punca ketidaksuburan contohnya endometriosis, dan fibroid boleh disahkan. Laparoskopi boleh dilakukan untuk tujuan diagnostik dan juga teraputik. Contohnya, sekiranya diagnosis endometriosis disahkan semasa prosedur laparoskopi, ianya boleh dirawat pada masa yang sama. Selain itu, lekatan pelvis juga boleh dileraikan semasa prosedur laparoskopi.

          Sebelum menjalani laparoskopi, perkara-perkara berikut perlu diberi perhatian:
          1.
          jangan makan atau minum sekurang-kurangnya 8 jam sebelum prosedur.
          2.
          jangan memakai pengilat kuku, alat solek, pewangi, barang kemas atau kanta lekap semasa memasuki bilik pembedahan.
          3.
          memakai pakaian yang longgar supaya tiada tekanan dikenakan di bahagian pusat anda.

          Selepas laparoskopi;

          anda akan dibekalkan dengan ubat tahan sakit dan muntah-muntah.

          anda akan mendapati satu insisi sepanjang 1/2 inci di bahagian bawah pusat dan beberapa insisi sepanjang 1/4 inci berhampiran bulu pubis.
          Sekiranya tedapat darah, pembengkakan atau kegatalan pada luka pembedahan sila dapatkan nasihat doktor.

          anda akan berasa lemah dan tidak selesa untuk beberapa hari. Walaubagaimanapun, anda perlu bergerak dan meningkatkan aktiviti sedikit demi sedikit. Jangan melakukan aktiviti yang membebankan sehingga doktor membenarkan anda berbuat demikian.

          anda boleh mengadakan hubungan seks 3 hari selepas prosedur. Walaubagaimanapun, sekiranya anda masih berasa sakit atau terdapat pendarahan vagina, anda dinasihatkan supaya menunggu sehingga pulih sebelum mengadakan hubungan seks.
           
          **********************************************
           
          sebenonye ada lagi operation yg doc cantik buat utk saya, tapi tak igt nama sains dia apa.. salah satu nya laparoskopi la..
           
          doc cantik tak paksa..cuma doc kata kalo tak nak buat operation dtg follow up dgn dia hari ke2 period..
           
          kalo nak buat operation dtg hr ke 9 period..
           
          setelah ber pk panjang..saya pilih utk dtg hari ke 9 period...sebabnye????
           
          -umo makin betambah..baik buat cepat2 sebelum percentage utk pregnant makin sikit..
           
          - buat ape simpan penyakit dlm badan?
           
          -kalo betul nak operate, baik operate masa tgh sihat sebelum kena kencing manis dsbnya..nanti kot2 kalo ade diabetis kan dah susah..
           
          -teringat kawan kata, kalo kita cuba ada 2 kemungkinan..berjaya atau tak berjaya.. tapi kalo tak cuba, ada satu je jawapan..tak berjaya!.. baik cuba! kannnnnn? ;P
           
           
           
          * akan ku cuba sampai berjaya..dengan izinNya..insyaAllah (^ , ^ ) *
           

          Monday, 16 April 2012

          Pengalaman Sebelum Pembedahan

          buat mase ni saya sedang berehat kat rumah. tu yg rajin meng apdet blog..hehehe..

          best sgt sbb tak payah pening kepala stress tgk keje kat opis  yg tak penah nak berenti tu..makin bertambah ade la..

          Allah bagi cuti suh berehat dari stress kot..alhamdulillah..

          *****************************************************

          dua hari sebelum pembedahan:

          -follow up dgn doc cantik (doc Adilah)
          -pegi opis settle kan apa yg patut
          -sempat g dgr ceramah ustaz Azhar Idrus...heeeee ;)
          -sempat gak g buat cek CBE (clinical breast examination), program MAKNA-TNB..deme ajo cek breast supaya kita dpt trace kelainan pada breast sdri..kalo lain macam,terus kena g refer doc..penting ni kome..org pompuan memang bnyk penyakit..huhuhu

          sehari sebelum pembedahan:

          -cuti umum pertabalan agong
          -sempat pegi tengok wayang dgn ex-housemate mase bujang dulu..cite - 'Mirror mirror'..hehe
          -dari pagi sampai kol 12tghhari dok pulun makan nasik dan sebagainya sbb nanti kena diet!

          -diet ni doc cantik suh amalkan before pembedahan..kena kosongkan perut,katanya..

          S for Sirap.. R for Ribena ;)

          kat bwh ni pulak FLEET SODA yang saya minum ikut guide doc cantik dan instruction kat kotak dia..


           
          sampai melecet2 la bontot sbb asik ke toilet..lepas 'uk uk' je trs minum air putih dan ribena bnyk2 sebab tkt terhidrat..esoknya dah la kena posa!!! huhuhu..

          tido malam sebelum operation tu amatla tak lena sbb asik ke toilet..


          * to be continued (",) *

          Sunday, 4 March 2012

          Pengalaman Berubat di Darussyifa'

          Pertama sekali nak ucap tima kasih pada kome yg bagi pandangan dan nasihat dekat emel dan private message :).

          Akhirnya berjaya jugak menjejakkan kaki ke Darussyifa' ni..

          plan asal nak pegi hr selasa, sebab teringin nak jumpa Ustaz Haron Din..tapi agaknya memang takde dlm perancangan Allah untuk berubat dgn Ustaz Haron Din kot..

          sebab appointment dgn Doc Adilah jatuh pada hari yg sama..redha je la kann..

          sampai kat Darussyifa' Bangi Ahad pagi tu terkejut jap..

          en nixa kata, nasib baik gak tak berkeras nak pegi jugak jumpa Ustaz Haron Din hari Selasa..sebabnye Ustaz takde 3 minggu, pegi umrah..

          masa ni terase memang ade hikmah disebaliknya appointment doc Adilah tu jatuh pada hari yg sama.

          agaknya kalo berkeras nak pegi jugak pagi2 selasa tu, memang takkan jumpe la dgn Ustaz Haron Din...

          syukran.. :) (kat sini nampak tak yg 'perancangan Allah lebih baik'?.. (",) )




          *********************************************

          saya sampai nak dekat pukul 10 kot..

          terus parking kereta dan masuk dlm Darussyifa' utk register..kena tulis nama kat buku pendaftaran..dpt nombor 44..

          kat situ ada jual air utk berubat..tak payah bawak / beli air pun tak pe..

          harga satu botol yg kurus tinggi rm2.. botol yg besar sket yg mcm 4 segi tu rm6.. amik botol tu dan masukkan duit dlm tabung kat area botol2 tu..

          tunggu sampai nama dipanggil oleh ustaz bertugas.

          tak lama pun saya n en nixa tunggu.. duduk2 jap kat ruang menunggu tu tak lama lps tu terus nama saya dipanggil..

          ustaz suruh masuk dlm bilik rawatan no 8..saya curi2 tengok tag ustaz tu nama dia Azman Yusof :).

          baik je ustaz tu..mula2 ustaz tanya nak buat rawatan apa dan saya pun cerita secara ringkas je la..

          lepas tu ustaz suruh en nixa duduk kat sebelah kanan saya, ustaz tengok belakang tapak tangan dan tapak tangan saya dan en nixa..ni bukan tilik nasib tau! ;p

          ustaz baca2 ayat quran dan tanya,' Selalu makan kat luar ke?'..

          saya n en nixa terkejutla sbb kami jarang makan luar.. rupa2nya bila pk balik kami TIAP2 hari keje makan kat luar..utk LUNCH and BREAKFAST!..huhuhu..weekend n makan malam je makan kat umah..

          ustaz kata nampak macam ada cahaya putih kilat2 kat tapak tangan.. ustaz kata lagi makanan tu TAK BERSIH..tak tau la tak bersih dr segi kebersihan ke atau 'tak bersih' lain..(ada pelaris dsbnya)..

          kami dorang assume tak bersih kebersihan la..pelaris tu wallah hu 'alam.. betul jugak, kalo makan kat luar mane la kita tau org tu basuh sayur bersih ke tak,kan..

          dlm hati kate,' huwaaaa..lepas ni kena masak setiap hari walaupun penat la...' huhuhu..tak tau berjaya ke tak nak masak hari2.. kadang2 balik keje dah penat sbb balik lambat or stress keje banyak..malas n tak sempat nak masak.. ;(..

          lepas tu ustaz suruh saya n en nixa tadah tangan nak berdoa dan ustaz pun doakan sekali..antara ayat quran yg saya tau mase dengar tu adalah selawat syifa' dan ayat 'lau anzalna..'.. ustaz baca dan tiupkan pada air minuman dlm botol air yg kami beli tu..

          kemudian ustaz Azman suruh saya n en nixa tulis nama kat buku pendaftaran semula utk rawatan 'TEPUK'..(bukan tepuk yg macam TEPUK TANGAN tu tau!)

          yg saya faham rawatan tepuk ni untuk buang racun atau santau dlm badan (kalau ada)..dan kalau jin ada dlm badan, kemungkinan pesakit akan muntah masa rawatan tepuk..(sila betulkan kalo saya salah paham)

          saya dan en nixa pun menunggu semula utk berjumpa ustaz yg buat rawatan tepuk ni..mase ni saya dan en nixa terpisah..en nixa bilik lain, saya bilik lain..

          saya dapat dengan Ustaz Khairudin (tengok ada tulis kat uniform), bilik rawatan no 1..lepas cerita tujuan dtg ke Darussyifa ustaz pun baca ayat quran dan buat gaya mcm scan badan..

          ustaz tak sentuh pun, cuma buat gaya dan baca ayat quran.. masa rawatan ni, pintu direngggang kan supaya tak timbul fitnah.. alhamdulillah..

          rawatan tepuk pulak, masa 'scan' tu ustaz terus tepuk pada tempat yg sakit tanpa bagitau kat bahagian yg sakit.mase tu tempat yg sakit adalah pinggang dan belakang..

          utk muslimat ustaz takde pulak nak pegi tepuk bahagian depan..

          jgn risau..ini Darussyifa'....kalau yg bahagian depan ustaz hanya lalukan tangan dari atas ke bawah tanpa tersentuh kita pun :)

          result: alhamdulillah, takde JIN dlm badan..ustaz pesan beberapa perkara supaya diamalkan dan bacakan doa pada air yg kami bawa utk diminum.. :)

          *komen: pengalaman berubat yg amat bermakna sebab kebetulan dapat dengar sesi rawatan org yg tersampuk jin dalam badan dia..sangat meremang bulu roma masa tu, tapi memang percaya ada makhluk Allah selain manusia yg kita tak dapat lihat dgn mata kasar.. memang tak nak nampak pun kalau boleh..huhuhu

          Apa Allah kata..

          nak share lagi dgn kome.. (",)

          terjumpe maksud ayat ni dlm Al-Quran..

          Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.(Surah al-Insyirah: 5-6)
          

          maksud ayat ni menyentuh hati...

          dua kali Allah tekankan..

          pesanan utk diri sendiri dan untuk kome2 yang ade ape jua masalah, bersabarlah...

          Allah dan janjikan sesuatu untuk kita kalau kita bersabar.. insyaAllah (",)

          Thursday, 1 March 2012

          Wanita mandul akibat gangguan jin? Nak percaye ke tak percaye..

          pertama sekali nak bgtau bukan niat create entry ni utk dpt simpati atau perhatian.. cuma nak berkongsi je kot2 ade sesape yg terbaca entri ni dan ada pengalaman..

          oleh sebab Doktor Adilah suspect saya ade endometriosis, make nye asik la gugel pasal penyakit tu..semakin gugel, semakin takut...huhuhu

          terjumpe discussion pasal topik ni kat sini:

          http://ratuhati.com/forum/index.php?action=printpage;topic=213.0


          ********************************************

          sebelum kahwin mmg tak pernah senggugut..period cycle mmg normal sampai sekarang..

          mase tahun pertama kahwin tu saya senggugut mcm nak pitam utk pertama kali dlm hidup..mase tu ramai kawan ingat yg saya dah pregnant sbb mmg lemah longlai dan asik mc..

          port utk lepak mase MC adalah kat rumah sewa mase bujang, sbb mase tu saya tinggal dgn family mertua..

          FIL dah pencen dan takkan saya nak balik umah tinggal dgn FIL je kot..tak manis org nampak kang..

          bile dah lepak dgn ex-housemate, ade srg tu tanye saya..

          'TAK NAK TRY BERUBAT KAMPUNG KE? ADA KAWAN KITE BERUBAT KAMPUNG, ORG TU KATA KAT RAHIM DIA ADA JIN!'

          mase ni saya senyum je la sbb tak ter pk la pulak benda2 macam tu..mase tu hati kate..'YE KE?'

          tapi bila dah gugel2 skang ni, terus tringat balik..

          mata terpaku jap kat statement orang ni dekat link yg saya bagi kat atas tadi:

          Wahid Abdul Salam Bali membahagikan kemandulan itu kepada dua, iaitu kemandulan yang berlaku secara tabii, yang boleh dirawat oleh para doktor, sebagaimana lazimnya dan kemandulan yang berlaku akibat gangguan jin yang boleh dirawat menggunakan ayat-ayat al-Quran, doa-doa dan zikir.


          Kemandulan yang berlaku akibat gangguan jin mempunyai tanda-tanda tertentu, antaranya:
          1. Rasa sesak dada terutamanya selepas waktu asar, yang mungkin berlarutan hingga tengah malam.

          2. Kusut fikiran.

          3. Sakit di bahagian tulang-tulang belakang.

          4. Mengigau ketika tidur.

          5. Bermimpi dengan mimpi yang menakutkan.


          *****************************************

          wallah hu a'lam!   selagi takde pengesahan daripada pakar perubatan Islam yang sah, JANGAN PK BUKAN2..


          terase mcm nak cuba dua2! rawatan secara moden (science) dan rawatan secara islam..

          ape pun kalau semuanya diizinkan Allah dan dlm perancangan Allah..

          Wajarkah ke Darussyifa'?

          terase nak try jugak rawatan perubatan Islam.. Darussyifa'..

          gugel punye gugel, tempat ni ade dekat bangi..bukak setiap hari, kecuali isnin..

          terjumpe jadual rawatan kat situ:


          *********************************

          JADUAL RAWATAN DI PUSAT RAWATAN DARUSSYIFA' BANDAR BARU BANGI
          Kemaskini 13.8.2011

          Ramai daripada kalangan pengunjung laman web ini yang bertanyakan tentang bayaran untuk mendapatkan rawatan di Pusat Rawatan Darussyifa’. Ingin diperjelaskan di sini bahawa rawatan yang diberikan di Pusat Rawatan Darussyifa’ di seluruh Malaysia adalah PERCUMA.
          Darussyifa’ tidak mengenakan atau menetapkan sebarang bayaran untuk sebarang khidmat rawatan yang diberikan. Bagaimanapun pihak Darussyifa’ tidak menolak sebarang sumbangan atau derma yang dihulurkan untuk tujuan pembangunan dan perkembangan Darussyifa’.



          JADUAL PERAWAT BERTUGAS DI PUSAT RAWATAN DARUSSYIFA' BANDAR BARU BANGI



          Hari/Waktu
          9 ~ 12tgh
          2 ~ 7ptg
          8 ~ 11mlm
          ISNIN
          ABDUL RAHMAN NAWAS (K)
          MOHD IKHWAN SENIN
          MOHD NASIR JALIL (K)
          JAM'AIYAH A.RAHMAN
          KULIAH PENGUBATAN ISLAM
          Khusus Untuk Pelajar Pengubatan
          Islam Sahaja
          (Tiada rawatan pada waktu ini)
          SELASA
          7.00pg - 12.45 tgh
          RAWATAN OLEH Y.BHG TUAN GURU
          DATO’ DR. HARON DIN
          HJ.JUFRY SHAMSUDDIN (K)
          USTZ. MD RASANI HAMZAH
          JAMALUDDIN NORSAHAN (K)
          SITI ZABEDAH MOHD THANI
          RABU
          MOKHTAR KASSAN (K)
          HIRAWATI SAMEON
          MOHD KORDI SOHOD (K)
          HASNINLAYALI HASSAN
          KAMARUDDIN AWANG (K)
          ENDIN PENDIK
          KHAMIS


          ZULKIPLY MOHD DAHLAN(K)
          MOHD KASSIM (K)
          ROSLAN MOHAMMAD
          NASIR OMAR (K)
          MU AHMAD NASIR GHANI

          JUMAAT
          DJUSMAN RASHJDIN (K)
          TGK AHMAD IBRAHIM
          HJ. ABDUL RAZAI JAMALUDDIN (K)
          HJ. SHAMSUDDIN DIN
          KHALIL AHMAD (K)
          AZEMI AHMAD
          SABTU
          ZAHARI MD NASIR (K)
          HAJI ARSHAD
          HAJI JOHARI
          3ptg - 7mlm
          ABD. RASHID AHMAD (K)
          ARBAYAH BASRI
          ARIS ISA (K)
          ABDUL KADIR
          AHAD
          KHAIRUDIN LONG (K)
          KAMARUDDIN ABDOLLAH

          A HISHAM (K)
          HAMIZI
          MOHD SOPIAN
          MOHD SAAD
          IZHAN KHALIB B MOHD
          MOHD   YUSOFF(K)
          HAMZAH REJAB


          Copyright © by DARUSSYIFA' ONLINE All Right Reserved

          *****************************

          plan mcm nak pegi yg Ustaz Haron Din..

          tapi bila bace dan tengok suasana hari Selasa kat sini...

           
          huhuhuhu...
           
           
           
          insyaAllah, kalau diizinkan Allah akan kucuba! :)
           
           

          Tuesday, 28 February 2012

          Sesi Bersama Pakar Sakit Puan

          bermula daripada suka gugel apa2 info yg saya terase nak tau dan akhirnya find out yg ramai lagi org yg senasib dgn saya, insan terpilih utk diuji dgn ujian penantian zuriat..

          memang Allah akan uji semua org dgn ujian yg berlainan.. dan kita kena redha dan tabah utk menghadapi ujian yg dikhaskan utk kita..

          setelah hampir setahun ber blog, akhirnya terase mcm sampailah masa utk berkongsi dgn satu isu sensitif utk dibincangkan mungkin pada kebanyakan perempuan yg belum mengandung..

          tujuan nak share ni bukan utk nak umumkan kat satu dunia..tapi hanyalah sekadar berkongsi maklumat utk insan senasib..

          utk kome yg nak jadi stalker, 'kate lah ape kome nak kate, at least I'm not a loser sebab dah BERUSAHA!'


          moh mulekan cerite...

          ************************************************************

          tahun pertama kahwin:

          -stress sebab baru nak sesuaikan diri dari pertukaran status dr 'cik' kepada 'puan'..
          -xpenah-penah senggugut mase bujang, tetiba minggu period pertama lepas kahwin rase senggugut mcm nak pitam..
          -nak pegi cek doktor pakar, tapi tak tau salurannya dan tak tau mcm mana nak mula!

          hati kate:  stress sbb org asik tanya dah mengandung ke belum dan saya pulak masih tak mengandung2 lagi..pegi klinik semua doktor kata, 'awal lagiiiiiiiii....' huhu :'(. mase ni masih lagi boleh melawak dan gelak2 bila org tanya 'bila nak dpt baby?'



          tahun kedua kahwin:

          -berat badan semakin bertambah
          -buat macam-macam rawatan,makan macam-macam ubat,amalkan macam-macam petua, jumpa macam-macam jenis pengamal perubatan..semuanya kata OK...
          - amik keputusan utk guna duit sendiri, pegi jumpa doktor pakar sakit puan atas rekemen dr kengkawan->jumpe Dr Hamid Arsyat..result: retroverted uterus, boleh mengandung tapi mungkin lambat sikit..
          -buat rawatan HSG (yg menyakitkan) utk cek tiub fallopio tersumbat ke tak..result: Dr Hamid kata OK dan dapat pil kesuburan

          hati kate: bila org tanya2 lagi bila nak dpt baby, mase ni dah mula terasa nak keluarkan air mata..sebab sedih...



          tahun ketiga kahwin:


          hati kate: usah ditanye lagi sebab tiba2 rasa mcm dah fed up nak jwb soalan-soalan yg sama didengar selama 365 hari X 3!

          -hampir terase mcm dah nak give up sbb semuanya tak berjaya
          -cuba mengawal stress dan berharap supaya boleh dpt baby secara natural..tapi sampai sekarang masih ditakdirkan belum ada
          -secara tiba-tiba, terase nekad nak jumpa doktor sakit puan lagi sekali..kali ni bukan Doktor Hamid Arsyat, sebab tak selesa jumpa doktor lelaki..

          -mula-mula cuba contact asik tak berjaya..pasrah dan cuba cari doktor perempuan lain..
          -ntah kenapa, tak berjaya buat appointment dgn doktor lain jugak..
          -hampir putus asa, ntah mcm mana tuhan gerakkan hati utk cuba sekali lagi..akhirnya jumpa contact number Hospital Pantai utk buat appointment..
          -try call nurse kata dah penuh..try nego dan alhamdulillah nurse kata datang esok!
          -macam mimpi dan tak percaye..gembira,terkejut,takut...SEMUA RASA ADA!

          akhirnya saya pergi jumpa juga..




          -doktor terpilih-> Doktor Adilah Ahmat

          taken from Metro

          result: -suspect ENDOMETRIOSIS
          -retroverted uterus
          -ovari kiri kat belakang rahim..(agak pelik kes ni tapi benar..).. huhu

          tengah tunggu next checkup utk sahkan..

          takutnya...tapi redha..

          kos semua sekali tadi kat Hospital Pantai RM274


          komen:

          suka sangat doktor Adilah sebab explanation memang best dan buat kita paham apa yg berlaku sebenarnya kat diri kita..

          tak kisah bayar mahal sikit selagi termampu daripada duit yg ada saya habiskan semua utk 'Cuti2 Malasnyer' atau utk gajet-gajet yang ada..

          utk kome2 yg berminat nak buat check up dgn doktor ni, boleh cek dekat web Hospital Pantai..

          kadang2 kita rasa kita OK (self defense) tapi baik kita tau apa yg TAK OK dan cuba betulkan sampai jadi OK..

          **************************************************************

          info yg saya baru jumpe pasal endometriosis boleh cek kat sini: http://www.yadim.com.my/Kesihatan/KesihatanFull.asp?Id=151

          bila baca kat link tu mcm takut pulak bila sampai kat statement "Ada sesetengah pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan ´orang halus´ ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat."

          sejauh mana kebenaran pandangan ni hanya Allah yg tau..

          sesape yg terbace entry saya kali ni tlg doakan supaya semuanya ok ye...

          amin ya rabbal a'laminnn...


          **************************

          *terharu bila ada srg kakak tu ckp 'akak sentiasa doakan yg terbaik utk Axa..'..

          thanks kak! terharu dan sayu rasa hati orang yg takde kakak ni.. :)

          Sunday, 26 February 2012

          Perasaan itu datang lagi...

          last checkup dengan Dr Hamid Arsyat awal tahun 2011.. alhamdulillah semuanya OK, doktor nye memang baik..

          cumanya perasaan tak selesa untuk berbincang hal sakit puan dengan lain jantina tu tetap ade...

          bermacam2 cara pun dah cube.. tekan sane..tekan sini.. jumpe bidan itu, bidan ini..

          ada jugak yg bagi petua.. sebutla segala jenis petua.. :)

          try jugak makan Biodex, makan Bidadari...

          makan itu, makan ini...

          try jugak cara semulajadi... cuba untuk kurangkan stress di hati..

          tambah-tambah skang ni berdiri lama sikit je dah mula rase sakit kaki..

          berat badan pun dah macam tak nak turun-turun lagi..

          tapi Allah dah tetapkan semuanya belum menjadi..

          hampir-hampir nak kata 'kalo semuanya ok,ape lagi masalahnya ni.....'

          ade jugak rase give up nak teruskan perjuangan ni...



          tapi.....

          tiba-tiba semalam perasaan tu datang lagi...

          pagi ni terus call sorang gynae..

          tak sangka appointment nya ESOK HARI..


          hati dah confuse.. mcm nak jerit 'yeaaaayyyyyy!!'.. sebab susah nak dapat appointment dgn doktor pakar ni...

          kawan kata,  'tryla..mana tau kot kot ada rezeki..'

          tapi hati kata lagi, 'betul ke apa aku buat ni??'...


          takutnya nak menghadapi hari esok..huhuhu

          LinkWithin